Răspuns :
Salut,
[tex]f(x)=x^{1/x}\Rightarrow ln(f(x))=ln(x^{1/x})\Leftrightarrow ln(f(x))=\dfrac{1}x\cdot lnx\ (1).[/tex]
Am logaritmat expresia funcției, pentru că altfel ar fi trebuit să fi aplicat formula de derivare a unei funcții de forma g(x) la puterea h(x), formula este foarte urâtă, rezolvarea de mai jos este mult mai ușor de înțeles.
Derivăm relația (1), membru cu membru și obținem că:
[tex]\dfrac{f'(x)}{f(x)}=-\dfrac{1}{x^2}\cdot lnx+\dfrac{1}x\cdot\dfrac{1}x=(1-lnx)\cdot\dfrac{1}{x^2}\\\\\Rightarrow f'(x)=x^{1/x}\cdot(1-lnx)\cdot\dfrac{1}{x^2}.[/tex]
Ai înțeles rezolvarea ?
Green eyes.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de sprijin suplimentar, vă încurajăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar dacă v-a plăcut, nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite!