Răspuns :
Răspuns:
În acest an există o diferenţă mai mare de o lună între data la care au celebrat Învierea Domnului romano-catolicii, catolicii de rit ambrozian, lutheranii, anglicanii şi calvinii şi data la care vor serba Paştele ortodocşii, greco-catolicii, armenii ori copţii.
În mod tradiţional, în Transilvania, oamenii vorbesc despre „Paştele unguresc“ şi „Paştele românesc“, iar în restul României, oamenii vorbesc de „Paştele catolic“ şi de „Paştele ortodox“. Însă lucrurile sunt mult mai complicate de atât.
În Transilvania, de exemplu, nu doar maghiarii au serbat Paştele, ci şi românii romano-catolici, ori germanii lutherani, iar Paştele ortodox nu este serbat doar de ortodocşi, ci şi de românii greco-catolici. Diferenţa calendaristică dintre Paştele occidentalilor şi Paştele orientalilor a apărut ca urmare a unor evoluţii istorice complexe şi îndelungate, precum şi coroborării calendarului solar cu cel lunar.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Religie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de sprijin suplimentar, vă încurajăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar dacă v-a plăcut, nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite!