Răspuns :
Poezia "Numai Poetul" are ca scop infatisarea derivarii unui simplu om din monotona mare a societatii, intr-un om artist "poet" numindu-se el, cel care a ajuns la capacitatea de a-si creea o lume proprie, fata de ceea derizorie si reala ce-l inconjoara, prin aceasta lume a lui expunand-o si imbiind si alti oameni sa se ridice la nivelul acestui poet prin simpla "ascultare" a lumii, ideilor, gandurilor acestuia.
In prima strofa ni se arata ciclul "vesnic", monoton, care totusi tinde catre un punct mort, al omenirii, oamenii nefiind pusi in lumina distinctiei si a unicitatii, ci fiind lasati simplu sa existe, sa ajunga la finalul vietii lor, ca oricare altii ce vor fi si dinaintea prezentului, totul reducandu-se la o "mare infinita" plina de "mii de unde" ce simplu "treiera necontenit".
In a 2-a strofa ni se ilustreaza omul evoluat, conditia sa de gandire fiind "deblocata" de la aceasta monotonie prin simpla vointa de a fi si altceva, de a avea si a creea si altceva decat lucrurile monotone si puerile din lumea mediocra, gandirea acestuia, impreuna cu "fiinta" in sine, fiind ridicata la rangul de poet, care "zboara deasupra valurilor", al omenirii, si observa totul ce-i in jur, avand puterea de a schimba orice in imaginatia sa, precum "timpul" sau gandurile proprii cat si ale inconjurimilor, astfel incantandu-i pe cei doritori de a strapunge aceasta bariera si, macar, a se apropia de creatia poetului prin simpla citire si aprofundare, tot cu ajutorul puterii gandului.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de sprijin suplimentar, vă încurajăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar dacă v-a plăcut, nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite!