Răspuns :
[tex]\displaystyle{ x^{2} - 5mx + 6m^{2} - 4m - 16 = 0 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x = m \rightarrow ecuatia \ devine \ x^{2} - 5x \cdot x + 6x^{2} - 4x - 16 = 0 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x^{2} - 5x^{2} + 6x^{2} - 4x - 16 = 0 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ -4x^{2} + 6x^{2} - 4x - 16 = 0 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ 2x^{2} - 4x - 16 = 0 }[/tex]
- a = 2
- b = -4
- c = -16
[tex]\displaystyle{ \Delta = b^{2} - 4 \cdot a \cdot c = (-4)^{2} - 4 \cdot 2 \cdot (-16) }[/tex]
[tex]\displaystyle{ \Delta = 16 + 8 \cdot 16 = 16 +128 = 144 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x_{1} = \frac{-b + \sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{4+\sqrt{122}}{2\cdot 2} }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x_{1} = \frac{4 + 12}{4} = \frac{16}{4} = 4 }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x_{2} = \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{4-\sqrt{122}}{2 \cdot 2} }[/tex]
[tex]\displaystyle{ x_{2} = \frac{4-12}{4} = \frac{-8}{4} = -2 }[/tex]
m ∈ {-2, 4}
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de sprijin suplimentar, vă încurajăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar dacă v-a plăcut, nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite!